Pageinfo

Blog o Linuxu, testování software a linuxových distribucí. Pohled laika i odborníka na téma Linux.

neděle 6. listopadu 2011

Software pro Linux

Scházíme se tu zase. Znovu je to kvůli jednomu problému, který se nazývá linuxové softwavorstvo, tedy, software pro Linux.




Když to takhle vezmeme, při první instalaci systému, kouknete do nabídky programů a máte tam program pro editaci fotografií, kvalitní internetový prohlížeč, textový editor, nějaké programy pro chat, IM,přehrávač pro videa a hudbu podporující i stream, nějaký ten Open office, a tak dále. Tedy systém na okamžité použití. Je to skvělé.
Sice nevím, jak je to u KDE a jeho obsáhlosti ohledně programů po první bootování, ale předpokládám, že jeho výběr bude taky takový.

Problém číslo 1
Když už systém využíváte několik dní, líbí se Vám to, ale může Vám tam taky něco chybět. Takových 20 programů nemůže přece stačit. Pokud jste méně nároční, dobře, možná ano. Ale né vždy tomu tak je.
Stává se, že si prostě nevíte rady, jak si takový program stáhnout.

V tomto článku se nejen dovíte, jak si stahovat software nejen díky různým správcům, ale i vlastníma rukama.

Začínáme
Když "Linuxujete" poprvé, je to docela složité, nikdy nevíte, na co kliknout, abyste to nerozbili, berte taky na vědomí, že se to dá skoro kdykoli vrátit.

V Libovolné distribuci, příklad, Linux Mint, máte software opravdu hodně i na LiveCD a to je maximální velikost OS 680MB! Ve výběru máte rozmanitý seznam programů od grafiky, přes internet až po programy pro zvuk a video.
Tato rozmanitost se ale po nějaké chvilce začne zmenšovat a programy Vám příjdou hodně nudné. "Pořád to stejné..."

Začnete šmátrat, jak instlovat software. V každém distru je nějaký manažer pro správu a instalaci software. Ve většině má přistup k veřejné databázi programů, kde můžete libovolně instalovat bez jakýchkoli registrací a placení, prostě jen kliknete.

Ne vždy stačí i tohle!

Může se Vám stát, že nebude stačit ani tohle, i tyto databáze nejsou nekonečné a vše v nich není, potom musí pomoci internet a jeho služby. Chcete-li program například pro editování videa, potom stačí Google, napsat "linux video editor software download" a vyjede Vám velký seznam věcí, kdy by to šlo stáhnout.

Krok 2. - .tar.gz/.tgz/.deb/jiné
Když už tedy instalujete, stáhněte si stejnoujmenný soubor bez diakritiky se zmíněnou koncovkou. Ve složce, kde jste si ho stáhli klikněte na 'Rozbalit sem'.


Ze záhadného souboru se tzv. vycucne vnitřek a stažený soubor smažte. Výcuc přesuňte podle návodu 'INSTALL'  ve složce tam kam je potřeba, nebo už je to program jako takový k využití v jakékoli složce. Stačí jen najít spouštěcí soubor.


Nedávno jsem testoval Kubuntu 10.10 na LiveCD, když jsem to zkoušel, se software byl velký problém, je ho tam málo.

Instalace je tam podobná, ale v každé distribuci je to trošku jinak, ale přeji hodně štěstí!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reagujte relevantně.