Pageinfo

Blog o Linuxu, testování software a linuxových distribucí. Pohled laika i odborníka na téma Linux.

sobota 20. července 2013

Software #6: Clementine - Správa hudby na úrovni

Co si můžeme představit pod kompletní správou hudby? Automatické doplňování štítků (tagů), obalů, třídění, vestavěné Last.fm, a velkou spoustu dalších funkcí? Seznamte se s Clementine.

Program již po prvním spuštění ukáže základní rozdíly oproti známému Rhythmboxu. Nemluvím teď jen o rozhraní, ale o importu hudby. Rhythmboxu to trvá zásadně déle.








Rychlý a všestranný?

Ano, i tak se to dá do jisté míry říci, je rychlý a nijak moc nezatěžuje. Při zavření křížkem se schová do ikonky na panelu. Funguje tak ve všech Gnome-like systémech. (jiné jsem nezkoušel)

Když si přehrávač kompletně projdete, dojdete k názoru, že to vlaastně není přehrávač, ale správce hudby s vestavěným přehrávačem.

Clementine totiž obsahuje sadu užitečných nástrojů, které vám značně ulehčí život. Například Správce obalů umožní skladbám podle štítků přiřadit obrázek alba z internetu, případně sám podle názvu rozpozná skladbu a doplní jí štítky (Ctrl+T).
Pokud jste už trochu hudebně zaujatí, v nastavení najdete Lyrics nástroj. Slova z písničky se stahují z nakolika zdrojů a zobrazí se v postranním panelu v záložce Informace o písni.

Ale nejen to. Umí dokonce převádět hudbu napříč několika formáty.

Je to trochu jako vychvalování, ale co dodat? Je to užitečný nástroj.


Výhody

  • rychlý import hudby
  • spousta užitečných nástrojů pro správu hudební sbírky
  • přehledný
  • nenáročný


Nevýhody

  • Když mu zabijete proces, zapamatuje si to a trucuje (nechce přehrávat)
  • poměrně náchylný (rádo se kousne přehrávání)
 Jinak tento nástroj vřele doporučuji!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reagujte relevantně.