Pageinfo

Blog o Linuxu, testování software a linuxových distribucí. Pohled laika i odborníka na téma Linux.

úterý 23. října 2012

GIMP #6: Rámování obrázků 2

   Ve škole se v předmětu počítačová grafika a reklama učíme s GIMPem. Jelikož se teď učíme rámování, mám dalších pár typů na jednoduché rámečky. Ve škole jsme na to použili fotku z jedné naší módní přehlídky. Při psaní jsem si to zrovna zkoušela znovu a vyštrachala jsem nějaký ten pěkný západ.

Tentokrát si zkusíme trošku víc pohrát s vrstvami. Každý druh rámečku jsem pojmenovala svým vymyšleným názvem.

1. Ovál
Začneme tím, že si v levém panelu zvolíme libovolnou barvu, třeba žlutou, potom do pravého panelu s vrstvami klikneme pravým tlačítkem myši a dáme novou vrstvu a navolíme si barvu popředí. Vrstva by se měla obarvit na žluto.


Následně si v levém panelu s nástroji vybereme nástroj pro výběr elipsy, uděláme libovolnou elipsu a pak dáme Ctrl + X a vybereme označenou elipsu.


Nakonec sloučíme vrstvy.

Je jich sice jenom 5, ale třeba si toho nikdo nevšimne! =D

2. Hvězdičky
Tohle rámování, pokud se to takhle dá vůbec nazvat, je úplně banální a já osobně bych se s tím teda obrázek neorámovala. Ale je to taky možnost a třeba se to někomu bude líbit.
Začátek se zvolenou barvou (tentokrát třeba zelenou), novou vrstvou a barvou popředí je stejná jako u oválu.


Změna je až při nové stopě, kterou vytvoříme tak, že dole v panelu s vrstvami najdeme ikonku bílého papíru s názvem nová stopa. To je editor stop, ve kterém se dají vytvářet nové stopy. Zvolíme tvar kolečko a různým posouváním posuvníků vytvoříme hvězdičku. Potom si vezmeme nástroj gumu a hvězdičkami vygumujeme zelenou vrstvu.


Nakonec sloučíme vrstvy.


3. Rozvlnění
Začneme tím, že si v levém panelu vybereme barvu popředí a pozadí (např. růžovou a zelenou) a klikneme v panelu nástrojů na ikonku barevného přechodu. Potom opět vytvoříme novou vrstvu a navolíme barvu popředí. V panelu nástrojů vybereme tvar (např. spirála) a uděláme krátkou čáru. Měla by vzniknout spirála, velikost spirály závisí na délce čáry.


Dále si na panelu nástrojů snížíme na posuvníku krytí a uděláme další krátkou čáru.


Potom si vezmeme nástroj pro výběr obdélníku a vybereme (Ctrl + X) část obrázku tak, aby zůstal kolem duhový rámeček. Označení vyjmutého rámečku odděláme tak, že klikneme mimo obrázek.


Dále si v položce Filtry najdeme Zkreslení a Rozvlnit. Zaklikneme "Svisle" a navolíme si libovolné hodnoty na posuvnících a potvrdíme. Nakonec sloučíme vrstvy.

 
4. Rozvlněný zaškrcený vír
Tohle rámování je jednodušší, než to předchozí. Stačí vyrobit novou vrstvu, které navolíme barvu popředí např. žlutou. Potom vyřízneme (Ctrl + X) střed obrázku tak, aby vznikl žlutý rámeček. Označení vyjmutého rámečku odděláme opět kliknutím mimo obrázek.


 Dále si opět v položce Filtry najdeme Zkreslení a Rozvlnit. Zaklikneme "Svisle" a navolíme si libovolné hodnoty na posuvnících a potvrdíme.


 Potom v položce Filtry najdeme Zkreslení a Vír a zaškrcení a navolíme si na posuvnících úhel víru, míru zaškrcení a poloměr dle libosti.



Nakonec sloučíme vrstvy.


Jsou to zatím takové základy, ale i já sama se s GIMPem teprve učím, tak snad vám to k něčemu někdy bude. =)

Ivunec

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reagujte relevantně.